SOCIETAT CATALANA
D'HISTĎRIA DE LA FARM└CIA

Carrer de Copons 4. 08002 - Barcelona. Tel. 93 304 31 90
Correu electr˛nic: schf@schf.cat


Sessions conjuntes

6 de novembre de 1998, a la Reial AcadŔmia de Medicina de Catalunya. Sessiˇ conjunta, amb la Societat Catalana d'Hist˛ria de la Medicina, d'inauguraciˇ de Curs. Sis ponŔncies:

"Relacions entre la Reial AcadŔmia de Medicina i la introducciˇ de l'anestŔsia a Catalunya al llarg del segle XX". A cÓrrec del Dr. Carles HervÓs Puyal (Societat Catalana d'Hist˛ria de la Medicina).
"Cannabis i formulaciˇ magistral". A cÓrrec del Dr. Eusebi Carreras Ginjaume (Societat d'Amics de la Hist˛ria i de la CiŔncia FarmacŔutica Catalana).
"650 anys de l'Hospital de la Santa Creu de Vic". A cÓrrec del Dr. Manuel M. EscudÚ AixelÓ (Societat Catalana d'Hist˛ria de la Medicina).
"Evoluciˇ i pervivŔncia de simples i fˇrmules en els textos oficials a partir de les Conc˛rdies de Barcelona, fins a la Farmacopea actual". A cÓrrec de la Dra. Montserrat Duch Torner (Societat d'Amics de la Hist˛ria i de la CiŔncia FarmacŔutica Catalana).
"Comentaris al llibre "Medicina i FarmÓcia en l'obra de Josep Pla". A cÓrrec del Dr. Pere Vallribera Puig (Societat Catalana d'Hist˛ria de la Medicina).
"Relacions Medicina-FarmÓcia a la Barcelona baix-medieval". A cÓrrec del Dr. Xavier SornÝ Esteva (Societat d'Amics de la Hist˛ria i de la CiŔncia FarmacŔutica Catalana).


18 de febrer de 2000
, a la sala d'actes de la Reial AcadŔmia de FarmÓcia de Catalunya, II Sessiˇ conjunta entre la Societat Catalana d'Hist˛ria de la Medicina i la Societat d'Amics de la Hist˛ria i de la CiŔncia FarmacŔutica Catalana, amb participaciˇ especial de l'Associaciˇ Catalana de la Hist˛ria de la VeterinÓria. L'acte, amb el suport de la Secciˇ d'Hist˛ria, Legislaciˇ i Formaciˇ professional de la Reial AcadŔmia de FarmÓcia de Catalunya, tinguÚ per motiu central una Taula Rodona i posterior debat sobre el tema: źPerspectives de futur de la Hist˛ria de les CiŔncies de la Salut╗. Intervingueren:
Per la Societat d'Amics de la Hist˛ria i de la CiŔncia FarmacŔutica Catalana:
Dr. Eusebi Carreras Ginjaume (President)
Dr. Xavier SornÝ Esteva
Per la Societat Catalana d'Hist˛ria de la Medicina:
Dr. Manel EscudÚ AixelÓ (President)
Dr. Jacint Corbella Corbella
Per l'Associaciˇ Catalana de la Hist˛ria de la VeterinÓria
Dr. Jaume Roca Torras (President)
Moderador. Dr. Ramon Jordi Gonzßlez.

 

15  de novembre de 2008, a lĺAuditori Alcon del Museu CusÝ de FarmÓcia (El Masnou), sessiˇ conjunta entre la Reial AcadŔmia de FarmÓcia de Catalunya, la Societat Catalana dĺHist˛ria de la FarmÓcia i la Fundaciˇ Conc˛rdia FarmacŔutica, en reconeixement al Dr. Joaquim CusÝ i Furtunet, en lĺavinentesa de lĺefemŔride del 50Ŕ aniversari del seu ingrÚs a la Reial AcadŔmia de FarmÓcia de Barcelona. Intervingueren els presidents de les tres Institucions, Drs. Miquel Ylla-CatalÓ GenÝs, Xavier SornÝ Esteva i Manuel SubirÓ Rocamora. DesprÚs de lĺacte, es visitÓ el Museu CusÝ de FarmÓcia.

 

7 d' octubre de 2009, a la seu de la Societat Catalana dĺHist˛ria de la Medicina (Carrer Major de Can Caralleu 1-7, 08017 Barcelona), acte inaugural del curs 2009-2010 de la Societat Catalana dĺHist˛ria de la Medicina, en sessiˇ conjunta amb la Societat Catalana dĺHist˛ria de la FarmÓcia. ConferŔncia a cÓrrec de lĺhistoriador Sr. Ramon Closas Mestre: źDĺapotecaris a farmacŔutics: una nissaga dĺapotecaris a cavall de dues Ŕpoques (1700-1900)╗.

 

26 de novembre de 2010, en el Museu Arxiu TomÓs Balvey de Cardedeu, Seminari "4 nissagues farmacŔutiques de Catalunya", organitzat pel Museu Arxiu TomÓs Balvey, la Fundaciˇ Conc˛rdia FarmacŔutica, el Museu de la FarmÓcia Catalana de la U.B. i la Societat Catalana d'Hist˛ria de la FarmÓcia. ConferŔncia "Nissaga Balvey" a cÓrrec del Dr. Xavier SornÝ Esteva, president de la Societat.

30 dĺabril de 2011, a la Sala dĺactes del Centre Recreatiu de Vilallonga del Camp, i organitzat conjuntament pel Museu-Arxiu Pere Virgili de Vilallonga del Camp i la Societat Catalana dĺHist˛ria de la FarmÓcia: Acte commemoratiu del 500 aniversari de la Concordie apothecariorum Barchinone in medicinis compositis... (Barcelona 1511).

 

PonŔncies:

  Dr. Xavier SornÝ Esteva: Significat i importÓncia hist˛rica de la Conc˛rdia de 1511.

  Dr. Jaume Bech BorrÓs: Les Conc˛rdies de Barcelona en el camÝ de la farmÓcia galÚnica a lĺespagÝrica.

  Dra. M. Montserrat Duch Torner: El farmacŔutic de Valls Dr. Francesc Ballester Castellˇ, descobridor i possesor dĺun exemplar de la Conc˛rdia de 1511.

17 de setembre de 2011, a la Sala dĺactes del ColĚlegi de FarmacŔutics de Tarragona, amb motiu del 500 aniversari de la Conc˛rdia de 1511 i per tal de recordar el seu descobridor, el farmacŔutic de Valls Dr. Francesc Ballester i Castellˇ, i el decisiu paper del ColĚlegi de FarmacŔutics de Tarragona en el reconeixement i difusiˇ del descobriment dĺaquesta farmacopea, celebraciˇ dĺuna sessiˇ conjunta del ColĚlegi de FarmacŔutics de Tarragona i la Societat Catalana dĺHist˛ria de la FarmÓcia titulada: EL FARMAC╚UTIC DE VALLS FRANCESC BALLESTER I CASTELLË I EL COLĚLEGI DE FARMAC╚UTICS DE TARRAGONA EN EL RETROBAMENT I DIFUSSIË DE LA CONCĎRDIA 1511.

 

PonŔncies:

  Sr. Jordi ParÝs Fortuny: Francesc Ballester Castellˇ, algunes dades biogrÓfiques.

  Dra. M. Montserrat Duch Torner: Intervenciˇ del ColĚlegi de FarmacŔutics de Tarragona en el retrobament i difusiˇ de la Conc˛rdia de 1511.

6 d'octubre de 2011, a Barcelona, en el Salˇ dĺactes de lĺAsociaciˇn NumismÓtica Espa˝ola (Gran Via de les Corts Catalanes, 627, pral.), acte de presentaciˇ del llibre "Notafilia y Ciencias de la Salud: Personajes, Simbologia e Intituciones", obra del Dr. Jaime Casas Pla, membre de lĺAsociaciˇn NumismÓtica Espa˝ola (ANE) i de la Societat Catalana dĺHist˛ria de la FarmÓcia (SCHF).